Biskopens hälsning

Välkomna på UK 2017!

”Nåd!” Så kunde en dömd fånge förr i tiden ropa till domaren eller kungen, för att slippa undan ett grymt straff. Ännu i dagens Finland kan fångar vädja till presidenten om att bli benådade av särskilda orsaker.

Den nåd som vi kan få av Gud kräver däremot inga särskilda orsaker. Tvärtom är hela poängen med Guds förlåtelse och kärlek, att vi får dem gratis, därför att Gud älskar oss sådana som vi är. Vi kan inte peka på några särskilda omständigheter eller prestationer, som skulle motivera att just vi blir mildare behandlade.

Det här är en tröst för oss alla, som ibland känner att vi inte räcker till i andra människors eller i Guds ögon. Vi måste inte kämpa för att duga. Vi duger redan nu inför Gud.

Likt alla goda gåvor kan den här gåvan också användas fel. Det sker när vi tar Guds kärlek för given, håller den för oss själva, och inte låter den flöda vidare till andra människor. Då hindrar vi Guds förlåtelses kretslopp i världen. Istället behöver vi inspirera varandra att i vardagen leva ut friheten i Guds hand, och dela med oss av allt vi fått.

Jag uppmanar församlingarna att skicka ungdomar som delegater till UK, för att där fundera över vad nåd betyder idag!

Björn Vikström

biskop

biskop-bjorn-4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *