UK-blogg: När frågorna blir svåra vi får öva oss i att lyssna på varandra

img_9457

– Jag vill be er: lyssna på vad människor har att säga! Var tillräckligt modig för att lyssna till människor istället för att sätta dem i lådor och forma bilder av vad ni tror de har att säga, säger Anton Westerlund i talarstolen.

Ungdomens kyrkodagar är inte känt för att skygga undan från svåra frågor. Respekt blev ett viktigt ord när UK17 samlades till årets andra egentliga plenumsession. Lördagsmorgonens första motimg_9448ion ställde UK inför frågan: Vad grundar vi våra beslut på? Diskussionen som följde kretsade kring djupa frågor om sanning, kärlek och tolerans.

Idén om att inleda varje UK med en påminnelse om grunden för UK:s beslut välkomnades, men formuleringen väckte en ingående debatt om hur vi ser på Bibeln som Guds ord.

– Motionens avsikt är inte att såra eller väcka anstöt, vårt mål är att Guds vilja ska ske i alla beslut vi tar, att besluten är tydligt grundade i Guds ord, förtydligar Oscar Rudnäs.

Utskottet hade formulerat ett nytt förslag, där påminnelsetexten blev en bön om att Guds vilja ska ske i UK:s arbete.

– Utskottets förslag utesluter inte, motsäger inte att hela Bibeln är Guds ord, men det är samtidigt något vi alla kan komma överens om: att vi vill att Guds vilja ska ske. Är inte det viktigaste budskapet i Bibeln älska Gud och älska din nästa? frågar Linus Höglund.

Båda förslagen fick stöd i talarstolen under den livliga debatten. Flera ombud påpekade att det kan vara svårt att hitta svaret på alla frågor vi ställs inför i dagens värld i Bibeln, medan andra frågade sig vad vi i så fall har att stå på.

Katrin Björklund och Rebecka Åhman presenterade ett tredje beslutförslag, där påminnelsetexten fokuserade på att UK i sitt arbete representerar unga i Borgå stift och kyrkan.

– Jag tror vi alla behöver påminna oss om varför vi är här, säger Björklund.

Efter en jämn omröstning valde UK att omfatta utskottets förslag. UK beslöt alltså att ordförande varje år när plenum öppnas ska läsa upp texten:

”Vi inleder plenum med bön om att Guds vilja ska få ske och förverkligas genom våra beslut. UK strävar efter att dess beslut ska präglas av Bibelns centrala budskap, sådant som det uttrycks i trosbekännelsen.”

foto: Emma Björklund

En reaktion på “UK-blogg: När frågorna blir svåra vi får öva oss i att lyssna på varandra

  1. max

    nice post. can you explain me what kind of practice that i can imporove my listening skill?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *