Välkommen till Nyckelnbloggen!

I kyrkan arbetar över 21 000 människor och av dem ungefär 1200 i Borgå stift. Därtill kommer tusentals frivilliga och förtroendevalda. De gör ett gediget jobb – döper små och större, samtalar med människor, ordnar läger, begravar våra döda, sitter i möten, administrerar, vårdar kyrkan, kokar (kaffe) och berättar om Gud, var och en på sitt sätt.

Förväntningarna på kyrkans arbetare är höga. Det är de medvetna om och vill leva upp till andras och egna förhoppningar. Att bli bättre och öka kunskapen har blivit en naturlig del av arbetsbilden.

Där har vår tidning Nyckeln spelat en viktig roll i över 40 år redan. Genom den har arbetet utvecklats i hundratals grupper särskilt inom barn- och ungdomsverksamheten och kunskapen ökat bland både anställda och frivilliga.

För några år sedan breddade vi målgruppen. Tidningen Nyckeln riktar sig i dag till alla inom församlingsarbete och alla som har intresse av det, dvs. även förtroendevalda och frivilliga. Djupa och intressanta artiklar i fräsch lay-out gör tidningen Nyckeln till stiftets förmånligaste och mest tillgängliga personalutbildning.

Nu introducerar vi Nyckelnbloggen. Bloggen kommer att komplettera tidningen med extra material och kommentarer. Det blir särskilt tydligt fyra gånger i året när tidningen kommer ut. Vi ger smakprov på det som står i tidningen och fyller i med det som inte rymdes där. Personer som skrivit artiklar eller blivit intervjuade dyker upp som gästbloggare för en vecka.

Mellan tidningsnumren bloggar vår personal varje vecka om det som händer i kyrkan och på jobbet. Eller kommenterar ett aktuellt tema i Finland eller globalt. Nyckelnbloggen blir platsen för kyrkliga kommentarer om smått och stort. En och annan recension blir det också och så foton förstås.

Vi hoppas på mycket aktivitet från läsarna. På bloggen kan ni diskutera artiklarna i tidningen och det går naturligtvis att kommentera bloggarna. Vi tror bloggen blir ett virtuellt kyrktorg som fungerar året om. På det sättet kan vi mötas oftare. På bloggen utvecklar vi tankar och lär oss mer – för ett gott församlingsarbete. Vi hoppas att detta ska bli ert forum. Välkomna!

Sixten Ekstrand, direktor, Kyrkans central för det svenska arbetet (KCSA)

Stefan Myrskog, ansvarig utgivare för Nyckelnbloggen, KCSA

css.php