Har du upptäckt Kyrka online?

Har du upptäckt Kyrka online?

Håller ungdomarna på att lämna facebook?
Funderar du på vad som är nästa steg gällande ert arbete på nätet?
Hur kan man använda Twitter på ett kreativt sätt?
Är det dags att börja skapa en mobilapp för församlingen?

Den nystartade resursbanken Kyrkaonline.com har inte alla svar, men vill vara ett bollplank och en inspirationskälla för er som försöker vara kyrka på nätet.

Inom ramen för det nationella storprojektet “Andligt liv på webben” har många medarbetare gått en kurs i att använda sociala medier i församlingsarbete. Resultatet av utbildningana och projektet har varit att Finland blivit en föregångare i ett arbete som blir allt viktigare ju snabbare utvecklingen går. Men projektet är slut och det är dags att försöka se till att arbetet med sociala medier inte bara blir det “nya svarta” utan integreras och blir en självklar del av församlingsarbetet. På många håll i stiftet så har man kommit långt medan man i andra församlingar ligger i startgroparna. Oavsett var man befinner sig så är förhoppningen att nystartade sajten Kyrkaonline.com ska få bli en resurs.

Sociala medier är en ständigt förändrande organism och det är inte lätt att hänga med och få en överblick på vad som kan funka för församlingsverksamhet, men tanken är att sajtens 4 grundpelare ska hjälpa er att ta nästa steg och utveckla ert arbete.

 1. Gör en sociala medier strategi
  För att kunna få onlinearbetet förankrat i hela församlingsverksamheten så är det viktigt att man pratar om det. På kyrkaonline finns verktyg för att skapa en strategi och också en fräsch presentation som kan hjälpa er att visa på nyttan med sociala medier som grund för ert utvecklingsarbete
 2. Inspiration och fakta
  Vi har försökt samla ihop information om de största tjänsterna och berätta hur de fungerar så att ni kan avgöra om det här är något för er. Dessutom samlar vi på goda erfaranheter från församlingar som använder tjänsterna och på sajten hittar du både biskop Björns tankar kring att använda facebook och “gummibibelns” skapare som berättar om hur ovärderligt Spotify är för deras ungdomsarbete i Lunds domkyrkoförsamling.
 3. Blogg
  Vill du hålla koll på det senaste kring sociala medier och hur det kan användas i församlingar så ska du hålla koll på kyrkaonlinebloggen. Där försöker vi hålla koll på det senaste, föra principdiskussioner och ge tips om nya verktyg för ert arbete.
 4. Support
  Vi har samlat ihop ett stort gäng med SoMe-rävar i en supportgrupp på facebook. Det är en gratis resurs för er församling där inga frågor är för dumma. Vanligtvis har du svar inom en timme, oavsett tid på dygnet…

Vi hoppas att kyrkaonline.com ska bli en resurs att räkna med och att vi snart får publicera era berättelser om hur ni är en kyrka online.


KCSAs sociala medierteam genom Daniel Jakobsson

Leave a Reply

css.php