Blogg

Ge respons på Kyrkodagarna

av den 03 Feb, 2012, under Blogg, Kyrkodagar

Varmt tack för ditt deltagande i Kyrkodagarna i Vasa! Tack också för all den spontana feedback vi fått så här långt på arrangemangen. Genom att klicka på den här länken får du möjlighet att ännu utvärdera hur dagarna fungerade ur din synvinkel.

Ditt svar är viktigt, all respons hjälper oss att göra bättre dagar i framtiden! Blanketter är gemensam för de vuxna deltagarna, ungdomarna samt olika medverkanden och utställare.

Det tar ca 3-10 minuter att fylla i formuläret, beroende på hur många kommentarer du vill ge oss. OBS! Lämna inte datorn mitt i undersökningen, utan gör den till slut utan att avbryta.

OBS! Under veckoslutet 4-5.2 är det ett kort avbrott i användningen av responsblanketten, pga. en uppdatering som leverantören Webropol utför. Lyckas du inte då fylla i undersökningen så återkom vänligen på måndag.

Kommentarer inaktiverade för Ge respons på Kyrkodagarna Mer...

Skratt i kyrkan

av den 29 Jan, 2012, under Blogg

I går kväll var ju en helt annorlunda upplevelse, med gemenskapskväll i Trefaldighetskyrkan här i Vasa där både UK:are och kyrkodagsbesökare samlades. Bland annat fick vi sjunga, höra Stefan Myrskog tala om lite glimtar ur UK:s historia och förstås – lyssna på årets huvudtalare Jonas Helgesson som roat oss här i dagarna. Det är inte ofta man kan säga att man suttit dubbelvikt av skratt i kyrkan – så borde det vara oftare. Efter gemenskapskvällen blev det enskilt program. Vi UK:are hade fria förmågors kväll, den roligaste programpunkten efter plenum.

Nu sitter jag här i Auditoriet Wolff för sista gången i år. Snart ska vi har vår sista plenumsession för i år. Det känns skönt att vi hann igenom alla motioner i går. Nu gäller det bara att välja planeringsgrupp för UK 2013 och bestämma var UK ska vara nästa år. Det ryktas att Lärkkulla har stort understöd. Efter plenum blir det Expedition Generation där vi UK:are får berätta för kyrkodagsbesökarna vad vi kommit fram till under de här dagarna.

Kommentarer inaktiverade för Skratt i kyrkan Mer...

Mer tid för plenum

av den 28 Jan, 2012, under Blogg

Vi UK:are är som känt pigga på djupa diskussioner. Nu på eftermiddagen diskuterade UK möjligheten att inleda plenum redan på torsdag kväll. Många har upplevt att det inte finns tillräckligt med tid för plenarförhandlingar, och att söndagen ofta varit väldigt stressig vad gäller att hinna med allt.

UK beslöt att uppmana nästa års planeringsgrupp att i mån av möjlighet inleda plenum redan på torsdag kväll och att reservera mer tid för plenarförhandlingar. Det är ändå plenum som är kärnan i UK. Hur det sedan blir med mer plenum beror på var och när UK ordnas och den övriga tidtabellen.

Kommentarer inaktiverade för Mer tid för plenum Mer...

Det gemensamma i att vara kyrka

av den 28 Jan, 2012, under Blogg

UK diskuterar som bäst det gemensamma i att vara kyrka – hur olika åldersgrupper bättre ska kunna uppleva gemenskap tillsammans i församlingen.

Ett förslag i talarstolen var att människor från olika åldersgrupper som en del av predikan skulle få berätta om något de varit med om i sin vardag. Inget väcker så stark längtan till Gud som att höra vad någon annan varit med om. Det skulle ge mer variation än att bara höra en präst berätta om sina vardagsupplevelser.

Kommentarer inaktiverade för Det gemensamma i att vara kyrka Mer...

Jesus är hela livets herre – inte bara de lyckliga stundernas

av den 28 Jan, 2012, under Blogg

Nu på morgonen har Kyrkodagar och UK besök av Hans Stiglund, som är biskop i Luleå stift i norra Sverige. Han skulle egentligen ha talat redan i går kväll, men tyvärr blev hans flyg från Sverige inställt. I dag talar han om möten, möten med Gud, och vad de betyder för vår identitet och vårt uppdrag som kyrka.

Stiglund säger också att Gud inte stänger dörrar för någon. Alla vi behöver ibland nåd och barmhärtighet. Fördjupning och förnyelse börjar då vi får återvända till de platser där vi en gång mött Guds kärlek. Att komma nära Gud i vardagen förändrar våra liv.

Stiglund tycker det är viktigt att vi som kyrka lyfter fram Jesu förkunnelser eftersom det hjälper oss att se på Gud och varandra med tydliga ögon. Han säger också att Gud inte förväntar sig att vi ska vara fullkomligt lyckliga – utan att vi ska leva äkta liv. Äkta liv innehåller sprickor men också starka sidor. Vi ska också orka existera då vi inte är glada.

Kommentarer inaktiverade för Jesus är hela livets herre – inte bara de lyckliga stundernas Mer...

Jonas Helgesson på scenen igen

av den 27 Jan, 2012, under Blogg

Också deltagarna i Kyrkodagarna får lyssna på författre, föreläsare och stand up-komiker Jonas Helgesson som vi UK-ombud fick lyssna till redan i förmiddags. Det är lätt att förstå varför Helgesson är en av Sveriges mest eftertraktade föreläsare med över 200 uppdrag per år. Både unga och gamla är nästan dubbelvikta av skratt.

Den här gången talar han med humor mer om hur viktigt det är att vara sig själv. Det är egentligen bra att vi alla är olika. Helgesson säger att likhet kan aldrig bygga ett samhälle. Och likhet kan aldrig bygga ett kristet samhälle. Alla har sin egen plats i tillvaron. Att försöka vara någon annan än sig själv lönar sig inte – vem annan skulle vara du om inte du är det? Innan du upptäcker allting annat, upptäck dig själv. Var nöjd med den du är. Längta inte så mycket efter framtiden att du glömmer i dag.

Det är inte ofta en talare får stående ovationer. Helgesson får det för andra gången den här dagen.

Kommentarer inaktiverade för Jonas Helgesson på scenen igen Mer...

Gemensamma Kyrkodagarna har kört igång

av den 27 Jan, 2012, under Blogg

Under kvällens lopp har deltagarna i finlandssvenska Kyrkodagar dykt upp här i Vasa.

Just nu sitter alla deltagare i både UK och Kyrkodagarna samlade för att öppna de här gemensamma Kyrkodagarna. Det här är andra gången i historien som UK och finlandssvenska Kyrkodagarna ordnas tillsammans. Senast det hände var år 1974, så nu är det hög tid att göra det igen.

Ifall ni inte har märkt det, så finns det en möjlighet att följa med en livestream på webben från öppningen. Titta i sidbalken om du inte befinner dig i Vasa men ändå vill se vad som pågår.

Kommentarer inaktiverade för Gemensamma Kyrkodagarna har kört igång Mer...

Hur utveckla hjälpledarutbildningen?

av den 27 Jan, 2012, under Blogg

UK diskuterar för tillfället hur man kunde utveckla hjälpledarutbildningen. I talarstolen önskade någon att det skulle ingå praktik i hjälpledarutbildningen, eftersom det är en sak att kunna teorin och en annan att sedan tvingas använda den i praktiken.

I bänkraderna påpekar en ungdomsledare också att det kunde vara skäl med praktik i en annan församling än den egna – på så sätt lär sig hjälpledaren sig också att stå på egna ben.

En annan talare önskade också mer verktyg för hjälpledaren vad gäller att kunna hantera eventuella krissituationer: hur hjälpledaren ska kunna behålla sitt eget lugn och samtidigt försöka hålla konfirmanderna eller barnen lugna.

Kommentarer inaktiverade för Hur utveckla hjälpledarutbildningen? Mer...

Vilken är de unga vuxnas plats i församlingen?

av den 27 Jan, 2012, under Blogg

Ett initiativ till diskussion från Mellersta Nylands Prosteri frågar sig vad unga vuxna vill ha av församlingen.

I talarstolen har vi hittills fått höra varierande åsikter av unga vuxna: en talare uppmanar unga vuxna till att vara vardagskristna, en annan vill ha ett ställe där den kan umgås med människor som befinner sig i samma livssituation och en tredje vill ha en gudstjänstfirande församling.

De flesta verkar betona att unga vuxna själv också borde vara aktiva – vi är också en del av församlingen och kan vara med och forma hur den ser ut.

Kommentarer inaktiverade för Vilken är de unga vuxnas plats i församlingen? Mer...

Dags för plenumdiskussioner

av den 27 Jan, 2012, under Blogg

Innan eftermiddagskaffet ska UK hinna behandla alla tre initiativ till diskussion som finns på föredragningslistan: unga vuxna, hjälpledarutbildningsmaterial och möten i sociala medier. Det första initiativet har börjat rätt lungt. Folk är rätt försiktiga med att be om ordet så här i början – men bara vi blir varma i kläderna ska nog diskussionen ta fart.

Fröken bloggerska kan ju också nämna att hennes laptop börjar bli lite energilös eftersom den inte fått tillräckligt med elektricitet till lunch, så det kan hända att blogginlägg om eftermiddagens plenum kanske kommer upp lite senare, i fall att batteriet snart börjar strejka.

Kommentarer inaktiverade för Dags för plenumdiskussioner Mer...